Tristan is onze lead developer

De betekenis van API: wat is het en wat kan je ermee?

Snap jij hoe PostNL het voor elkaar krijgt om je via een track-en-trace code te laten weten waar je pakket zich bevindt? Of hoe Airbnb altijd geüpdatet is? Het is het werk van API’s. Deze blog vertelt je alles over wat API’s zijn, waarvoor ze gebruikt worden en waarom ze interessant zijn voor jouw organisatie.

In deze blog lees je:

 • Wat de betekenis van een API is
 • Hoe API’s werken
 • Wat voorbeelden van een API zijn
 • Wat REST API's zijn
 • Wat API’s voor jouw bedrijf kunnen betekenen

Wat betekent API?

Hoe het komt dat data van de ene naar de andere plek kan worden geplaatst en applicaties met elkaar kunnen communiceren? Het is het werk van API’s.

API’s? Jep: API’s.

De betekenis van API: Application Programming Interface (API) is een software-interface waarmee twee applicaties met elkaar kunnen communiceren zonder tussenkomst van de gebruiker.

Het stelt bedrijven in staat om de gegevens van applicaties open te stellen voor externe ontwikkelaars, zakenpartners en interne afdelingen binnen hun bedrijf. Hierdoor kunnen diensten en producten met elkaar communiceren en gebruikmaken van elkaars gegevens en functionaliteit via een gedocumenteerde interface. Je kan het zien als een interface die data uit een bepaald platform structureert, leesbaar maakt en doorgeeft aan een ander systeem. Zie het als de ingang tot het systeem voor andere systemen.

"Je kan een API zien als een interface die data uit een bepaald platform structureert, leesbaar maakt en doorgeeft aan een ander systeem. Zie het als de ingang tot het systeem voor andere systemen. "

Een groot voordeel is dat developers niet hoeven te weten hoe een API wordt geïmplementeerd: ze gebruiken de interface om met andere producten en diensten te communiceren. Daarnaast hoeven zij niet alle functies zelf te ontwikkelen voor bijvoorbeeld een website. Het gebruik van API's is in de afgelopen tien jaar zo sterk gestegen dat veel van de meest populaire webapplicaties van tegenwoordig niet mogelijk zouden zijn zonder API's. API’s zijn immers het ‘wondermiddel’ om dienstverlening rondom websites als Thuisbezorgd.nl en Vliegtickets.nl.

Hoe werkt een API?

API's bevinden zich tussen een applicatie en de webserver en fungeren als een tussenlaag die gegevensoverdracht tussen systemen verwerkt.

Stel je een ober voor in een restaurant. Jij, de klant, zit aan tafel met een menu om uit te bestellen. De keuken is de leverancier die je bestelling zal uitvoeren.

Je hebt een link nodig om je bestelling door te geven aan de keuken en vervolgens om je eten terug naar je tafel te brengen. Het kan niet de chefkok zijn, want diegene kookt in de keuken. Je hebt iets nodig om de klant die eten bestelt te verbinden met de chef die het bereidt. Dat is waar de ober - of de API - in beeld komt.

De ober neemt je bestelling op, bezorgt deze aan de keuken en vertelt de keuken wat ze moeten doen. Het levert vervolgens het antwoord, in dit geval het eten, aan je terug. Als de API correct is ontworpen, zal je bestelling - hopelijk - niet crashen.

Voorbeelden van API’s

Hoe worden API's in de echte wereld gebruikt? Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

 • Universele logins: een populair API-voorbeeld is de functie waarmee mensen kunnen inloggen op websites met behulp van hun Facebook-, Twitter- of Google-inloggegevens. Met deze handige functie kan elke website gebruikmaken van een API van een van de meer populaire services om de gebruiker snel te authenticeren, waardoor ze de tijd en moeite besparen om een ​​nieuw profiel in te stellen voor elke websiteservice of nieuw lidmaatschap.
 • Weergegevens: een veelvoorkomend voorbeeld van een API dat we dagelijks tegenkomen, zijn weergegevens. Als je bijvoorbeeld zoekt op 'weer + [naam van een stad]' op Google, zie je een speciaal vak bovenaan de zoekresultaten (een zogenaamde snippet) met de huidige weersomstandigheden en voorspelling. Google houdt zich (nog) niet bezig met weergegevens, dus halen ze deze informatie van een derde partij. Ze doen dit door middel van een API, die hen de laatste weersdetails stuurt op een manier die ze gemakkelijk opnieuw kunnen formatteren.

 • Betalingsverwerking door derden: de nu alomtegenwoordige functie ‘Betalen met PayPal’ die je op e-commercewebsites ziet, werkt via een API. Hierdoor kunnen mensen online voor producten betalen zonder gevoelige gegevens vrij te geven of toegang te verlenen aan onbevoegde personen.
 • Vergelijkingen van reisboekingen: reisboekingssites, zoals Cheaptickets, verzamelen duizenden vluchten en tonen de goedkoopste opties voor elke datum en bestemming. Deze service wordt mogelijk gemaakt door API's die applicatiegebruikers toegang geven tot de laatste informatie over beschikbaarheid van hotels en luchtvaartmaatschappijen.
 • Google Maps: een van de meest voorkomende voorbeelden van een goede API is de Google Maps-service. Naast de API's die interactieve kaarten weergeven, gebruikt de app andere API's en functies om gebruikers aanwijzingen of interessante punten te geven op de kaart. Ook is het met Google Maps mogelijk om een kaart te implementeren op een website.

Voordelen van API’s voor jouw organisatie

Of je nu bestaande tools beheert of nieuwe ontwerpt: je ​​kunt een API gebruiken om het proces te vereenvoudigen. API's kunnen je ontzettend veel werk uit handen nemen. Enkele van de belangrijkste voordelen van API's zijn de volgende:

 • Verbeterde samenwerking: de gemiddelde onderneming gebruikt bijna 1.200 cloudapplicaties, waarvan er veel zijn losgekoppeld. API's maken integratie mogelijk, zodat deze platforms en apps naadloos met elkaar kunnen communiceren. Door deze integratie kunnen bedrijven workflows automatiseren en de samenwerking op de werkplek verbeteren. Zonder API's zouden veel ondernemingen geen connectiviteit hebben en zouden ze last hebben van informatiesilo's die de productiviteit en prestaties in gevaar brengen.
 • Gemakkelijkere innovatie: API's bieden flexibiliteit, waardoor bedrijven verbindingen kunnen leggen met nieuwe zakenpartners, nieuwe diensten kunnen aanbieden aan hun bestaande markt en uiteindelijk toegang krijgen tot nieuwe markten die een enorm rendement kunnen genereren en digitale transformatie kunnen stimuleren.
 • Extra beveiliging: API's creëren een extra beschermingslaag tussen je gegevens en een server. Ontwikkelaars kunnen de API-beveiliging verder versterken door o.a. Transport Layer Security (TLS)-codering te gebruiken, door API-gateways te implementeren om verkeer te beheren en te verifiëren, en door effectief API-beheer toe te passen.

Wat is een REST API?

Stel dat je video's over Batman probeert te vinden op YouTube. Je opent YouTube, typt ‘Batman’ in een zoekveld, drukt op enter en je ziet een lijst met video's over Batman. Een REST API werkt op een vergelijkbare manier. Je zoekt iets en je krijgt een lijst met resultaten terug van de dienst waar je om vraagt.

Een API is een interface voor het programmeren van applicaties. Het is een set regels waarmee programma's met elkaar kunnen praten. De developer maakt de API op de server en laat de klant ermee praten.

REST bepaalt hoe de API eruitziet. Het staat voor 'Representational State Transfer'. Het is een reeks regels die developers volgen wanneer ze hun API maken. Een van deze regels stelt dat je een stukje gegevens (een bron) moet kunnen krijgen wanneer je naar een specifieke URL linkt.

Elke URL wordt een request genoemd, terwijl de gegevens die naar je worden teruggestuurd, een response worden genoemd.

Trive helpt jou verder

Zoals je ziet kan een API je veel werkt uit handen nemen. Ben je benieuwd naar meer digitale kansen voor jouw organisatie met behulp van het gebruik van API? Laat het ons weten via onze contactpagina! We denken graag met je mee.

Volg ons op LinkedIn, Instagram en Facebook. Daar houden we je op de hoogte van alle updates rondom Trive.

Deel dit artikel

Gerelateerd blogartikelen

BTD. Dit moet je weten over developer marketing

Iets verkopen aan een developer vereist een andere aanpak dan andere doelgroepen.

Merel Schöffel

Strategy

No code en low code. Zo versnel je innovatie

Dankzij no en low code kunnen ontwikkelaars sneller web apps en mobiele apps ontwikkelen. Maar hoe?

Merel Schöffel

Development

React Native: de voor- en nadelen van dit open-source framework

Van snellere en makkelijkere productontwikkeling tot kostenbesparender: dit zijn de voordelen van React Native.

Nikki Commandeur

Development

Just say Hello

Of je nu een vraag hebt over features, prijzen, of een demo nodig hebt, ons team staat klaar om al je vragen te beantwoorden!