Snap jij hoe PostNL het voor elkaar krijgt om je via een track-en-trace code te laten weten waar je pakket zich bevindt? Of hoe Airbnb altijd geüpdatet is? Het is het werk van API’s. Deze blog vertelt je alles over wat API’s zijn, waarvoor ze gebruikt worden en waarom ze interessant zijn voor jouw organisatie.
In deze blog lees je:
Hoe het komt dat data van de ene naar de andere plek kan worden geplaatst en applicaties met elkaar kunnen communiceren? Het is het werk van API’s.
API’s? Jep: API’s.
De betekenis van API: Application Programming Interface (API) is een software-interface waarmee twee applicaties met elkaar kunnen communiceren zonder tussenkomst van de gebruiker.
Het stelt bedrijven in staat om de gegevens van applicaties open te stellen voor externe ontwikkelaars, zakenpartners en interne afdelingen binnen hun bedrijf. Hierdoor kunnen diensten en producten met elkaar communiceren en gebruikmaken van elkaars gegevens en functionaliteit via een gedocumenteerde interface. Je kan het zien als een interface die data uit een bepaald platform structureert, leesbaar maakt en doorgeeft aan een ander systeem. Zie het als de ingang tot het systeem voor andere systemen.
Een groot voordeel is dat developers niet hoeven te weten hoe een API wordt geïmplementeerd: ze gebruiken de interface om met andere producten en diensten te communiceren. Daarnaast hoeven zij niet alle functies zelf te ontwikkelen voor bijvoorbeeld een website. Het gebruik van API's is in de afgelopen tien jaar zo sterk gestegen dat veel van de meest populaire webapplicaties van tegenwoordig niet mogelijk zouden zijn zonder API's. API’s zijn immers het ‘wondermiddel’ om dienstverlening rondom websites als Thuisbezorgd.nl en Vliegtickets.nl.
API's bevinden zich tussen een applicatie en de webserver en fungeren als een tussenlaag die gegevensoverdracht tussen systemen verwerkt.
Stel je een ober voor in een restaurant. Jij, de klant, zit aan tafel met een menu om uit te bestellen. De keuken is de leverancier die je bestelling zal uitvoeren.
Je hebt een link nodig om je bestelling door te geven aan de keuken en vervolgens om je eten terug naar je tafel te brengen. Het kan niet de chefkok zijn, want diegene kookt in de keuken. Je hebt iets nodig om de klant die eten bestelt te verbinden met de chef die het bereidt. Dat is waar de ober - of de API - in beeld komt.
De ober neemt je bestelling op, bezorgt deze aan de keuken en vertelt de keuken wat ze moeten doen. Het levert vervolgens het antwoord, in dit geval het eten, aan je terug. Als de API correct is ontworpen, zal je bestelling - hopelijk - niet crashen.
Hoe worden API's in de echte wereld gebruikt? Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet.
Of je nu bestaande tools beheert of nieuwe ontwerpt: je kunt een API gebruiken om het proces te vereenvoudigen. API's kunnen je ontzettend veel werk uit handen nemen. Enkele van de belangrijkste voordelen van API's zijn de volgende:
Stel dat je video's over Batman probeert te vinden op YouTube. Je opent YouTube, typt ‘Batman’ in een zoekveld, drukt op enter en je ziet een lijst met video's over Batman. Een REST API werkt op een vergelijkbare manier. Je zoekt iets en je krijgt een lijst met resultaten terug van de dienst waar je om vraagt.
Een API is een interface voor het programmeren van applicaties. Het is een set regels waarmee programma's met elkaar kunnen praten. De developer maakt de API op de server en laat de klant ermee praten.
REST bepaalt hoe de API eruitziet. Het staat voor 'Representational State Transfer'. Het is een reeks regels die developers volgen wanneer ze hun API maken. Een van deze regels stelt dat je een stukje gegevens (een bron) moet kunnen krijgen wanneer je naar een specifieke URL linkt.
Elke URL wordt een request genoemd, terwijl de gegevens die naar je worden teruggestuurd, een response worden genoemd.
Zoals je ziet kan een API je veel werkt uit handen nemen. Ben je benieuwd naar meer digitale kansen voor jouw organisatie met behulp van het gebruik van API? Laat het ons weten via onze contactpagina! We denken graag met je mee.
Volg ons op LinkedIn, Instagram en Facebook. Daar houden we je op de hoogte van alle updates rondom Trive.
BTD. Dit moet je weten over developer marketing
Iets verkopen aan een developer vereist een andere aanpak dan andere doelgroepen.
Merel Schöffel
Strategy
No code en low code. Zo versnel je innovatie
Dankzij no en low code kunnen ontwikkelaars sneller web apps en mobiele apps ontwikkelen. Maar hoe?
Merel Schöffel
Development
React Native: de voor- en nadelen van dit open-source framework
Van snellere en makkelijkere productontwikkeling tot kostenbesparender: dit zijn de voordelen van React Native.
Nikki Commandeur
Development