Online teambuilding; 5 tips om in tijden van corona de verbinding met je team aan te gaan

De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat veel bedrijven in een rap tempo zijn gedigitaliseerd. Het voordeel hiervan is dat veel mensen gewoon door kunnen werken ondanks de pandemie.  Echter geven veel thuiswerkers aan dat het contact binnen het team stroever verloopt, er meer onduidelijkheid is ontstaan over wat er moet gebeuren en dat teamleden minder zichtbaar zijn. In deze blog leggen we jou uit hoe je door middel van online teambuilding weer de verbinding aangaat met je team!

Steeds minder contact en alles online

Het is ondertussen al bijna een jaar geleden dat Nederland op slot ging. Waar we hiervoor nog iedere dag in de auto, trein- of op de fiets stapten bestaat onze actieradius vandaag de dag uit ons eigen huis. Hierdoor staan we steeds minder in verbinding met elkaar, en dit geldt dus ook voor de verbinding met de rest van je team.

 

Teambuilding, wat heb ik daar nou eigenlijk aan?

“Een team is zo sterk als de zwakste schakel”. Dit spreekwoord omschrijft precies waarom teambuilding belangrijk is. Wanneer een team niet goed functioneert zullen er waarschijnlijk een aantal dingen gebeuren; het wordt lastig om kwaliteit te waarborgen en doelen te halen. Hierdoor raken klanten ontevreden waardoor omzet achterblijft. Ontevreden klanten en omzet verlies zijn natuurlijk een nachtmerrie voor elke onderneming.

 

Bij teambuilding gaat het dus eigenlijk om de vraag; hoe zorg ik ervoor dat deze groep mensen echt een team wordt. Juist met veel talent in een team wordt er snel gedacht dat problemen zichzelf wel oplossen. Hierdoor ontstaat er onduidelijkheid over waar men naar toe werkt. Wanneer je je bewust wordt van de rollen en structuren binnen een team zal er meer duidelijkheid en openheid ontstaan. Hierdoor zal een team meer naar een gemeenschappelijk doel streven. Het resultaat hiervan is dat iedereen zich beter op zijn plek voelt en dat er effectiever wordt gewerkt.

Het leven is een circus

Teambuilding als basis voor een effectief team

Een interview met Dian Verkooijen, de oprichter van teamontwikkelbureau Het Leven Is Een Circus

 

Dian en Trive werken al een tijdje samen. Dian is sinds de oprichting van Trive betrokken geweest bij het coachen van het team en voor Het Leven Is Een Circus hebben wij een rebrand uitgevoerd. Voor deze blog hebben wij haar geïnterviewd.

 

Bij Trive zitten we nu in een traject bij Het leven is een circus, waar ligt de focus vooral op?

Je ziet bij Trive dat er veel lol is binnen het team. Ook zie je dat het team groeit; er komen steeds nieuwe mensen bij. Het is dan van belang om de stap te maken van een vriendenteam waar veel wordt gelachen naar een professioneel team waar je soms ook echt inhoudelijk kan discussiëren. Hiervoor is vertrouwen nodig. In een team met veel nieuwe mensen moet je hier werk van maken, zeker als veel van die mensen online zijn begonnen.

 

Hoe zorg je er voor dat dit vertrouwen komt?

Eigenlijk heel simpel, je moet elkaar leren kennen. Zodat je weet met wie je werkt, wat je van hen kan verwachten maar ook wat zij van jou kunnen verwachten. Het gaat ook over praktische dingen zoals; wat is mijn rol, wat is mijn verantwoordelijkheid, waar werken we naar toe en wanneer doe ik het goed. Als je dit helder hebt ga je veel makkelijker met elkaar in gesprek.

 

Eigenlijk is het dus belangrijk om meer naar elkaar te gaan luisteren?

Ja eigenlijk wel, je merkt dat mensen tegenwoordig vooral bezig zijn met hun eigen mening naar voren te drukken. Het wordt als heel belangrijk ervaren dat je overal een mening over hebt. Ik ben van mening dat er veel beter naar jouw mening wordt geluisterd als jij ook naar de ander hebt geluisterd.

Vijf tips die we bij Trive toepassen om in verbinding te blijven

Tijdens de corona crisis is het lastig om in contact met elkaar te blijven staan. Met deze vijf tips zorg jij ervoor dat de gezelligheid terugkeert in je team!

 

1. Stel voor om even (online) koffie te gaan drinken

Je kan voorstellen om met je team even koffie te gaan drinken. Stel een tijd voor en laat mensen inbellen op zoom, teams of gebruik een ander programma. Op deze manier breng je het koffiemomentje terug in je team!

 

2. Plan tijd in om het over iets anders te hebben dan werk

Een gevolg van dat alles online gaat is dat iedereen erg gefocussed is op het werk wat gedaan moet worden. Hierdoor wordt het soms lastig om het bijvoorbeeld over je weekend te hebben. Het is daarom handig om voor een meeting een half uurtje in te plannen om het over niet werk gerelateerde dingen te hebben.

 

3. Organiseer een weekly

Elke vrijdag organiseren we bij Trive de weekly. Hier bespreken we wat elk team die week heeft gedaan en waar iedereen trots op is. Daarnaast organiseert elke week een ander team een activiteit om gezellig het weekend in te luiden. Hierdoor creëer je een moment waarop je ook even niet met werk bezig hoeft te zijn.

 

4. Plan vaste momenten in om het werk en de voortgang te bespreken

Omdat iedereen nu thuis werkt zijn er maar weinig momenten waarop je je werk kan bespreken. Om dit op te lossen kan je vaste momenten inplannen om even te bespreken hoe de dagelijkse taken gaan. Bijvoorbeeld aan het begin van de dag, net voor de lunch en een half uur voordat iedereen stopt met werken.

 

5. Blijf met elkaar praten

Deze tip klinkt misschien logisch maar als alles online gaat is het toch makkelijker gezegd dan gedaan. Blijf met elkaar praten, vraag hoe het gaat of hoe het weekend was. Op deze manier blijf je met elkaar in gesprek.

Download de whitepaper

Ontvang nu de whitepaper in je mailbox

Je ontvangt binnekort de whitepaper in uw mailbox