Waarom employer branding belangrijk is voor jouw organisatie

 

Tegenwoordig is de reputatie van een bedrijf belangrijker dan ooit. Voor het werven en behouden van talent is een slechte reputatie bij voormalig werknemers of het grote publiek funest. Organisaties besteden vaak veel tijd aan het creëren van een aantrekkelijk en stimulerend merkverhaal rondom hun producten of diensten. Maar hoe veel tijd spenderen ze aan het neerzetten van het verhaal waarmee je talent aantrekt en behoudt? Kortom, hoe ziet hun employer branding eruit?

 

In deze blog vertellen wij jou wat employer branding betekent, laten we voorbeelden van goede employer branding zien en leggen we uit hoe je vandaag nog je eigen employer branding strategie kunt implementeren.

 

Wat is employer branding?

In de basis is employer branding de reputatie bij het personeel, evenals het beeld dat werknemers over de organisatie hebben. Met andere woorden, employer branding is hoe jij je organisatie op de markt brengt bij werkzoekenden en interne medewerkers. Hoe beter je bent in employer branding, hoe groter de kans is dat je talent aantrekt. Daarnaast kan een positief employer brand je ook helpen bij het behoud van medewerkers.

 

Stel dat je uitstekend werk hebt verricht door een sterk merk op te bouwen met betrekking tot je producten of diensten. Helaas is dat niet genoeg om iemand te overtuigen om voor jouw organisatie te gaan werken. Je moet dezelfde merkstrategie implementeren als het gaat om het communiceren van leiderschap, waarden en de cultuur van jouw organisatie. Als een werkzoekende een werknemer in jouw bedrijf vraagt: “Hoe is het om voor jouw organisatie te werken?” dan zal de werknemer nooit zeggen: “we hebben ontzettend veel omzet gemaakt.” In plaats daarvan zal hij het hebben over het dagelijkse personeelsbeleid, de bedrijfswaarden en werkcultuur. Om een ​​goed werkgeversmerk te garanderen, moet je een boeiend verhaal vertellen. Je moet n het grote publiek vertellen waarom jouw organisatie een geweldige plek is om te werken. En vertellen dat je pingpongtafels hebt is bij lange na niet voldoende.

 

Waarom is employer branding belangrijk?

Op dit punt vraag je jezelf misschien af: doet dit er echt toe voor mij en mijn bedrijf?

Eigenlijk is employer branding van cruciaal belang voor je bedrijfsresultaten. Een goed werkgeversmerk kan het verloop verlagen en de kosten per werving halveren. Bovendien zullen werkzoekenden eerder op een baan solliciteren als de werkgever zijn werkgeversmerk actief beheert. Je hebt een employer brand, of je er nu moeite voor hebt gedaan of niet – dus waarom zou je er niet voor zorgen dat het een merk is waarop je trots kunt zijn?

 

Benieuwd hoe jouw organisatie een employer branding strategie implementeert? Dat leggen we hieronder uit.

 

Implementeren van een employer branding-strategie

Een employer branding-strategie stelt je in staat om de dialoog rondom je organisatie te controleren en positief te veranderen. Zo zorg je voor een hogere acquisitie en het behoud van talent. In de basis is employer branding hoe je je organisatie op de markt brengt bij werkzoekenden en wat werknemers zeggen over jouw organisatie als werkplek.

 

1. Ken de unieke waardepropositie van jouw organisatie

Om een ​​krachtig werkgeversmerk te creëren, is het van cruciaal belang dat je je eerst concentreert op de missie, waarden, visie en cultuur van de organisatie. Het kan handig zijn om te bepalen wat de zakelijke behoeften zijn en vervolgens achteruit te werken om te begrijpen welk type talent je moet verwerven om die doelstellingen te bereiken.

 

2. Voer een employer branding audit uit

Je bent je misschien niet helemaal bewust van de reputatie die jouw organisatie heeft onder werkzoekenden of zelfs je eigen werknemers. Verstuur interne enquêtes of zoek op sociale media naar berichten over jouw bedrijf. Uiteindelijk moet het onderzoek de favoriete aspecten van de bedrijfscultuur van je werknemers aan het licht brengen, waarop je je kunt concentreren, evenals eventuele verbeterpunten om een ​​sterk werkgeversmerk te garanderen.

 

3. Schrijf een waarde propositie voor de werkgever

Als je eenmaal onderzoek hebt gedaan en een lijst met waarden en voordelen hebt ontwikkeld die jouw organisatie biedt, kan je een waardepropositie gaan creëren. Een waardepropositie voor een werkgever is een belofte die je doet naar je werknemers. Let er dus op dat je een eerlijke boodschap vertelt. Je kunt deze waardepropositie als werkgever gebruiken op je website, vacaturebanken en sociale mediakanalen zoals je LinkedIn-bedrijfspagina. Bovendien kan deze waardepropositie door recruiters en het HR-team gebruikt worden tijdens gesprekken met kandidaten. De waardepropositie van jouw bedrijf gaat niet om salaris. In plaats daarvan wil je passie oproepen bij potentiële kandidaten door de positieve impact van jouw organisatie op de wereld of het diepere doel ervan uit te drukken. Mensen willen het gevoel hebben dat hun werk zinvol is, vaak zelfs ten koste van een hoger salaris.

 

4. Maak gebruik van huidige werknemers

Als werkzoekenden meer willen weten over jouw werkgeversmerk, willen ze graag horen en zien wie er bij jouw organisatie werken. Maak gebruik van je werknemers door interviews te houden of door het maken van testimonials. Deze content kan je vervolgens op je website delen. Je kunt werknemers ook vragen berichten op hun sociale media-accounts te plaatsen wanneer jouw organisatie een leuke weggeefactie of bedrijfsuitje doet. Daarnaast kun je je werknemers gewoon vragen om een ​​foto op Instagram, Facebook of LinkedIn te plaatsen met een hashtag die je zelf hebt gemaakt. Dit is een krachtige manier voor je eigen medewerkers om de cultuur van de organisatie te delen met hun eigen netwerken.

 

5. Ontwikkel een sterk onboarding-proces

Onboarding is de eerste ervaring die een nieuwe medewerker meemaakt, en een negatieve indruk kan grote gevolgen hebben. Mensen met een negatieve onboarding-ervaring hebben zelfs twee keer zoveel kans om een ​​andere baan te zoeken. Uiteindelijk begint het bijbrengen van een positief merkimago van het bedrijf met een goed onboarding proces. Het is van cruciaal belang dat je medewerkers vanaf het begin betrokken en enthousiast maakt over hun rollen en hun teams. Door je nieuwe medewerkers te wapenen met de instructies en tools die nodig zijn om uit te blinken in hun rollen, zorgt het voor een soepele overgang, lagere omloopsnelheden en productievere teams.

 

6. Bied leer- en ontwikkelingskansen

Als je ruimte geeft om nieuwe vaardigheden op te doen laat je zien dat jouw organisatie bezig is met continu leren en verbeteren. Door je medewerkers uit te dagen zorg je ervoor dat ze zich niet gaan vervelen. En dat niet alleen, ze worden ook nog eens extra waardevol voor de organisatie.

 

7. Gebruik video, blog posts en foto’s om je bedrijfsverhaal te vertellen

Gebruik verschillende content om je verhaal over te brengen. Zo zorg je ervoor dat je het grote publiek bereikt. Het is van cruciaal belang dat je content van hoge kwaliteit gebruikt om je bedrijfsverhaal te vertellen. Je zou kunnen overwegen om sollicitatiegesprekken met werknemers op je vacaturepagina te plaatsen, of testimonials van werknemers op de ‘Over ons-pagina.’ Neem bijvoorbeeld Pieter Zwart, oprichter van Coolblue. Hij vertelt waar Coolblue als merk precies voor staat!

 

8. Creëer een sterk diversiteits- en inclusie-initiatief

Als je een sterk werkgeversmerk wilt creëren, is het van cruciaal belang dat je laat zien dat je je inzet voor het bouwen van diverse teams. Dit biedt tal van voordelen voor het bedrijf, waaronder meer innovatieve ideeën, een sterkere werkcultuur en betere klantenservice. Het is echter ook nodig om een ​​positieve employer branding te cultiveren. Door een duidelijk diversiteit en inclusie beleid spreek je doelgroepen aan die ervoor zorgen dat je het bereik van jouw merk uitbreidt naar nieuwe groepen mensen.

 

Starbucks

Starbucks tracht een sterke gemeenschap onder hun werknemers cultiveren. Ze noemen huidige medewerkers bijvoorbeeld partners, waardoor ze een gevoel van trots bij elke medewerker wekken. Bovendien creëerde Starbucks speciaal voor @StarbucksJobs Instagram- en Twitter-accounts, die ze gebruiken om hun employer branding te promoten en om te communiceren met werkzoekenden.

 

Door sociale media-accounts aan te maken met als enige doel waardering te tonen voor huidige werknemers en passie op te roepen bij potentiële kandidaten, toont Starbucks haar toewijding om meer te zijn dan alleen een product.

 

In plaats van iets over hun drankjes te posten, gebruikt Starbucks haar sociale media-accounts om hun bedrijfsmissie te delen, werknemers te feliciteren met hun afstuderen en persoonlijke werknemersverhalen te delen. Het bedrijf gebruikt de platforms ook om te laten zien dat ze inclusie en diversiteit hoog in het vaandel heeft staan.

 

Canva

Volgens het Global Talent Trends-rapport van LinkedIn beschouwt 23% van de millennials en Gen-X en 32% van de babyboomers de bedrijfsmissie als een topfactor bij het overwegen van een nieuwe baan. Dat betekent dat over het hele personeelsbestand steeds meer sollicitanten geïnspireerd willen worden en een doel in hun baan willen hebben.

 

Dit is wat het werkgeversmerk van Canva interessant maakt. Op hun carrièrepagina benadrukken ze hun waarden voor werkzoekenden en koppelen ze elke waarde aan een visueel ontwerp, waarmee ze het idee onderstrepen dat ontwerp een positieve invloed kan hebben.

 

Benieuwd hoe jouw organisatie invulling kan geven aan employer branding? Ons team denkt graag met je mee!

Download de whitepaper

Ontvang nu de whitepaper in je mailbox

Je ontvangt binnekort de whitepaper in uw mailbox