HRM systemen: de manier om

werknemers op afstand te ondersteunen

 

Aangezien trends op de werkplek snel veranderen, zullen Human Resources (HR) -afdelingen een belangrijke rol spelen bij het vormgeven van nieuwe teamdynamiek. Dankzij de recente (en dramatische) verschuiving van werken op kantoor naar werken vanaf huis, kunnen innovatieve tools zoals HoorayHR, Happeo, Personio, Workday of Nmbrs de rol van HR-medewerkers op nieuwe manieren ondersteunen en aanvullen.

 

Hoe kan technologie invloed hebben op HR-afdelingen?

Technologie verandert de manier waarop HR-afdelingen contact opnemen met medewerkers, bestanden opslaan en de prestaties van medewerkers analyseren. Tevens maakt technologie het niet alleen gemakkelijker om gegevens over werknemers te verzamelen, maar ook voor de medewerkers om zelf hun eigen processen op te slaan. Innovatieve human resource tools verminderen de tijd die HR-professionals aan administratieve taken besteden. Hiermee kunnen ze zich kunnen concentreren op zaken die meer praktische aandacht vereisen. De rol van HR-professionals zal blijven verschuiven van een administratieve functie, naar een meer strategische functie. Aangezien de HR-afdeling in meerdere mate ondersteund wordt door HR-tools die administratieve taken vereenvoudigen. Houden ze meer tijd en middelen over om een strategische impact op de organisatie te hebben.

 

Hoe innovatief HRM een bijdrage kan leveren aan innovatie vanaf de werkvloer

Alle medewerkers zijn een potentiële bron van innovatie. Om deze bron aan te boren, dienen medewerkers gestimuleerd en betrokken te worden bij innovatie. Human resource management heeft daarom een grote rol bij het aanjagen van de innovatie prestatie van organisaties. Een HRM-systeem implementeren gaat makkelijker dan je denkt. Als je weet wat je met het systeem wilt bereiken, dan kun je een keuze maken uit verschillende aanbieders. HoorayHR is een van de voorbeelden op het gebied van HRM software. Verlof vraag je via HoorayHR als werknemer makkelijk aan via een app en maandelijks belandt je loonstrook gewoon in je inbox.

 

Dergelijke HRM-software zorgt voor meer effectiviteit in je bedrijf en het haalt direct een hoop druk weg bij HR. De HR-manager hoeft zich niet meer bezig te houden met terugkerende, simpele taken, maar kan zich richten op de strategische planning. Er zijn namelijk veel taken binnen HR die in meer of mindere mate geautomatiseerd kunnen worden. Door voor deze technologie te kiezen, kun je simpel je HR-afdeling versterken en/of besparen op loonkosten.

 

 

Wat zijn de voordelen van HRM software?

 

HRM software helpt bedrijven met het structureren, automatiseren en digitaliseren van het HRM proces. Hieronder staan de 5 belangrijkste voordelen van het gebruik van een software.

 

1. Het verbetert de efficiëntie van het HR-team

Dit is één van de meest directe voordelen van het gebruik van HR-software. Herhaalde administratie, intensieve taken zoals  jaarlijkse beoordelingen kunnen worden geautomatiseerd. Tevens kunnen andere zaken zoals het goedkeuren van vakantie of het invullen van afwezigheid geregistreerd worden aan managers en aan werknemers.

 

2. Het verbetert de werknemerservaring

Gebruiksvriendelijke en goed ontworpen HR-software, kan je medewerkers helpen om het gebruik te vergemakkelijken. Als je ervoor kiest om je HR-software te integreren met andere toepassingen kan je de ervaring van je medewerkers naar een hoger niveau tillen.

 

3. Kosten besparen

Naast het besparen van tijd bespaar je ook op de kosten. Door het digitaliseren van processen zijn er minder handmatige handelingen nodig. Dit kan bijvoorbeeld schelen in de personeelskosten. Het implementeren van HR-software brengt uiteraard eenmalige setupkosten met zich mee. En bij gebruik van een cloudsysteem, jaarlijkse of maandelijkse abonnementskosten. Maar op lange termijn kan je organisatie ontdekken dat de efficiëntie van de software en de tijd die het bespaart, je in staat stelt om personeelskosten te verlagen of om je HR-team in te zetten voor andere projecten.

 

4. Structuur

Goede software helpt bij het structuren van je HR-proces doordat alle informatie op de juiste plaats staat en iedereen weet waar deze gevonden kan worden. Één van de meest voorkomende frustraties binnen HR-afdelingen is het regelmatig, automatisch en nauwkeurig rapporteren over belangrijke zaken voor het personeelsmanagement. Goede HR-software kan hierbij helpen.

 

5. Risicobeheer

Door te werken met goede software wordt Informatie automatisch veilig opgeslagen in de cloud en worden er dagelijks back ups gemaakt. Hierbij gaan je gegevens dus nooit verloren. Al je persoonsgegevens en gerelateerde informatie kan je op één plek opslaan. Tevens kunnen automatische herinneringen worden uitgestuurd wanneer er actie moet worden ondernomen. Met HR-software verzamel je eenvoudig en snel data waarmee waardevolle data analyses en overzichten kunnen worden gemaakt. Zo kan een betrouwbaar overzicht worden gemaakt om bijvoorbeeld aan het management te rapporteren of medewerkers inzicht in de resultaten van je bedrijf te geven.

 

HoorayHR office

De co-founder van HoorayHR vertelt wat hun visie is

Theo Schroen, mede-oprichter van HoorayHR vertelt hoe hij met zijn HR-SaaS oplossing impact wilt maken.

 

Wij realiseerden ons dat ondernemers veel tijd en energie verliezen aan allerlei HR-processen. Terwijl we hard werkte aan onze digital agency, zagen wij hoe verlofaanvragen, declaraties en het bijhouden van personeelsdossiers veel van onze aandacht vroeg. Ja, wij zijn enthousiast over HR, maar ons hart gaat pas écht hard kloppen op de momenten dat we toffe, innovatieve producten ontwikkelen. Vanuit die gedachte besloten we dat HR-processen nooit meer ten koste mogen gaan van talent en ondernemerschap. Toen besloten we om HoorayHR te ontwikkelen.

 

Doordat HoorayHR zich focust op kleine mkb’ers (5-100 medewerkers) en startups wordt er samen gekeken naar wat die ‘kleine’ onderneming nodig heeft. Wij helpen hen met groeien door ze optimaal te ondersteunen op HR vlak, van verlofregistratie en contractbeheer tot verzuimregistratie en documentenbeheer. Met HoorayHR automatiseren we het HR proces en tegelijkertijd houden we oog voor een goede relatie tussen werknemer en werkgever. Immers is vertrouwen tussen werknemer en werkgever het allerbelangrijkste, een goede tool ondersteund dat.

Download de whitepaper

Ontvang nu de whitepaper in je mailbox

Je ontvangt binnekort de whitepaper in uw mailbox