Waarom corporate bedrijven slecht zijn in innovatie, en wat ze kunnen leren van start-ups!

 

Startup Methodes kunnen misschien niet altijd 1-op-1 geïmplementeerd worden door corporate bedrijven maar ze bieden wel degelijk innovatiemogelijkheden. Corporate organisaties zijn redelijk goed in ‘kleine’ innovaties op hun bestaande producten, technologieën, of markten. Minder sterk zijn ze in het inslaan van compleet nieuwe wegen. Waarom is dat? En wat zijn de manieren waarop corporates hun innovatiekracht kunnen versterken?

 

Waarom is het voor startups makkelijker om te innoveren?

Er zijn een aantal redenen waarom het voor startups een stuk gemakkelijker is om te innoveren. Hieronder zijn drie meest voorkomende redenen toegelicht: minder processen en procedures, het gebrek aan alternatieven en het ontbreken van benchmarks.

 

  • Minder processen en procedures: De meeste organisaties zitten vol met processen en procedures. Die zijn bedoeld om activiteiten en hun uitkomsten voorspelbaar te maken. Het probleem is alleen dat de meeste organisaties dit soort innovaties baseren op optimalisering van de huidige business. Stel je voor wat er gebeurt met een medewerker die met een super goed idee komt, maar daarover als eerst de vraag krijgt: kun je dat in een businesscase verwerken?
  • Gebrek aan alternatieven: wat startups onderscheid van corporates is dat ze zullen proberen een experiment zo lang mogelijk te laten werken, zelfs als anderen er niet meer in geloven. Corporate bedrijven moeten zich daarentegen bewust zijn van hoe lang een experiment kan duren voordat de kosten te hoog worden.
  • Ontbreken van benchmarks: startups zijn nog nooit eerder geslaagd en hebben dus geen benchmarks voor hoe hard ze zouden moeten groeien, terwijl corporate bedrijven alle experimenten zullen vergelijken met eerdere successen. Succesvolle startups hebben iets ontdekt dat veel groter is dan ze hadden verwacht, dus overtreffen ze constant de verwachtingen.

Design sprint

Wat als innovatie wegsijpelt op het moment dat winstmaximalisatie het doel wordt?

Veel corporate bedrijven begonnen ooit als startups maar bloeiden op tot dominante spelers in de markt. Naarmate deze bedrijven groter werden, hadden ze meer middelen om te experimenteren en meer expertise waarmee ze fouten kunnen vermijden en creatief konden worden. Toch zijn corporate bedrijven, zelfs degenen die begonnen als innovatieve startups , vaak slecht in innovatie maar waarom? Grote bedrijven geven aan slecht te zijn in innovatie, omdat de maatstaf voor hun succes heel anders is, namelijk winst. Zelfs als het bedrijf blijft experimenteren. Zelfs als het erin slaagt de cultuur van een ‘klein bedrijf’ te behouden. Zelfs als het niet bang is om zijn eigen bestaande activiteiten onderuit te halen, is innoveren voor corporate bedrijven nog steeds moeilijker dan innoveren in startups. Startups worden systematisch ontworpen om beter om te gaan met innovatie.

 

Keuzes maken loont

Echte bedrijfsinnovatie vereist geduld om experimenten te laten groeien en een hoge tolerantie voor fouten, zodat mislukkingen uit het verleden geen belemmering vormen voor toekomstige experimenten. Innovatie vergt dus lef en het maken van keuzes. Dit wordt onderstreept door het onderzoek van Anita Elberse, zij onderzoekt al meer dan tien jaar de successtrategieën uit de media en entertainment industrie en wat blijkt, in haar boek Blockbuster komt duidelijk naar voren dat risico nemen loont.

 

Bij een blockbuster-strategie verdeelt een entertainmentbedrijf zijn investeringen disproportioneel over alle producten die in een jaar worden uitgebracht. Dit betekent dat in sommige producten veel meer in productie en marketing wordt geïnvesteerd dan in andere producten. Uiteindelijk gaat het namelijk overal om de tijd en aandacht van klanten. Hoe zorg je ervoor dat iemand jou of je product de moeite waard vindt? Neem bijvoorbeeld de manier waarop Jay Z zijn boek Decoded lanceerde. De uitgever had nauwelijks marketingbudget, maar door een samenwerking met een klein creatief reclamebureau en met Microsoft werd het toch een wereldwijde bestseller. Ook illustreert Elberse deze strategie aan de hand van de casus van Warner Bros. In 2010 bracht deze filmstudio 22 films uit. Het spendeerde daarbij $ 1,5 miljard aan productiekosten en $ 700 miljoen aan reclame. Eén derde van de productiekosten ging op aan slechts drie titels: Harry Potter, Inception en Clash of the Titans. Wereldwijd waren deze drie films vervolgens verantwoordelijk voor 50% van de inkomsten van Warner Bros. Kortom, strategische keuzes maken loont!

 

Wat succesvolle corporates en startups wél gemeen hebben: innoveren vanuit passie

Naast het maken van strategische keuzes ligt de kern van een innovatieve bedrijfscultuur in het inspireren en motiveren van alle medewerkers en in het creëren van optimale betrokkenheid bij de organisatie en het werk dat ze doen. Voor het creëren van innovatie kracht hanteren zowel corporate bedrijven als startups dezelfde uitgangspunten:

 

  • Ze dragen duidelijk uit waarom ze iets doen en streven naar een hoger doel
  • Ze streven naar gelukkige medewerkers en klanten
  • Er is een hoge mate van vertrouwen in elkaar
  • Er is een hoge mate van samenwerking op basis van persoonlijke talenten

Daarnaast valt het op dat in veel innovatieve bedrijven het waarom en het geluk van medewerkers veel aandacht brengt. Gelukkige mensen en organisaties zijn productiever, met name het hebben van een persoonlijke missie, draagt bij aan de werkwijze. Het gevoel dat je vanuit je passie kunt werken en zo een bijdrage levert aan jezelf en aan iets wat groter is dan jijzelf. Zulke medewerkers weten nieuwe ideeën met zoveel passie uit te dragen en na te streven, dat meer innovaties slagen.

Download de whitepaper

Ontvang nu de whitepaper in je mailbox

Je ontvangt binnekort de whitepaper in uw mailbox