Digitale transformatie

Digitale transformatie. Wat is het en hoe begin je ermee?

 

Vanaf het moment dat digitale transformatie voor veel organisaties een essentieel onderdeel van de bedrijfsstrategie werd, zijn er tal van uiteenlopende definities en betekenissen ontstaan. In dit artikel laten wij zien waar digitale transformatie volgens ons voor staat, hoe je ermee start en welke stappen je moet zetten om de transformatie van jouw organisatie succesvol te maken!

Wat is digitale transformatie?

 

Om een duidelijk antwoord te geven op de vraag ‘wat digitale transformatie is’ hebben we het begrip eerst verder voor je ontleed.

Digitale transformatie is:

 

  • een proces om door het inzetten van digitale middelen de bedrijfsvoering continu te innoveren…
  • op basis van de trends & ontwikkelingen die haalbaar en relevant zijn..
  • om zo aan te sluiten op de behoeften van de klant en relevant te blijven in de wereld van morgen.

Samengevat: digitale transformatie draagt bij aan een waardevolle en toekomstbestendige bedrijfsstrategie om klanten op de juiste manier te bedienen. Of zoals Salesforce het zegt:

 

“Digital transformation is changing the way business gets done and, in some cases, creating entirely new classes of businesses. With digital transformation, companies are taking a step back and revisiting everything they do, from internal systems to customer interactions both online and in person. They’re asking big questions like “Can we change our processes in a way that will enable better decision-making, game-changing efficiencies, or a better customer experience with more personalization?”

 

Belangrijk hierbij is dat digitalisering geen doel is maar een middel. Het is onderdeel van een breder innovatieproces. Zonder sociale en bedrijfsmatige innovatie is digitalisering kansloos. Juist het samenspel tussen deze processen zorgt voor de nodige verandering.

 

Veel organisaties onderschatten de impact van digitale transformatie. Ze willen bijvoorbeeld 24/7 beschikbaar zijn. Dan denken ze aan migreren naar de cloud en het implementeren van innovatieve (werkplek)oplossingen. Maar digitale transformatie gaat over meer dan het transformeren van processen en systemen. Medewerkers moeten op een andere manier gaan werken. En die verandering vraagt tijd!

 

Kortom, digitale transformatie is onmogelijk zonder voldoende betrokkenheid, eigenaarschap en een duidelijke strategische fit.

Digitale transformatie is co-creatie

 

Digitale transformatie is geen verandering vanuit de IT-afdeling waar de rest van de organisatie maar mee moet dealen. Het is een organisatieontwikkeling. De interne organisatie moet daarbij centraal staan. Dit vraagt om een multidisciplinair team van IT, HR, communicatie en mogelijk nog andere disciplines. Hoe denken zij over de verandering? En wat hebben zij nodig om hun werk goed te kunnen blijven doen? Zo voorkom je dat je een oplossing implementeert waar niemand op zit te wachten. Daarbij creëer je direct betrokkenheid en draagvlak. Zo maak je een vliegende start!

Zo begin je met digitale transformatie!

 

Allereerst moet je goed naar binnen kijken. Het huidige business model en de doelgroepen moeten onder de loep worden genomen. Dit doe je door de touch points vanuit de klant in kaart te brengen. Dit zijn de momenten in de customer journey waarop de klant in aanraking komt met jouw organisatie of merk. Vanuit hier kun je op onderzoek uit. Welke behoeften leven er? Hoe los ik de problemen op voor mijn klanten? En hoe zorg ik ervoor dat de doelgroep mijn organisatie nog makkelijker weet te vinden?

 

Vervolgens kun je bedenken hoe je met een nieuwe propositie, andere kanalen of zelfs een geheel nieuw product hierop in kunt spelen! Deze uitkomsten kun je vervolgens valideren bij stakeholders en klanten. Zo weet je zeker dat je aannames juist zijn. Dit kan door interviews, focusgroepen maar ook met design sprints! Deze nieuwe inzichten gebruik je om de strategische basis nog scherper te krijgen. Hiermee is de fundering voor je digitale transformatie proces gelegd.

Transformatie Roadmap

 

Wanneer de fundering staat is het tijd om concrete plannen te maken. In deze roadmap stel je vast welke zaken essentieel zijn en bepaal je een haalbare planning. Werken met een roadmap zorgt voor overzicht, houvast en een goed verhaal naar de rest van de organisatie.

 

Daarbij kan je dankzij deze roadmap het proces monitoren en bijsturen wanneer nodig. Om deze roadmap te realiseren is het belangrijk dat er een team wordt aangesteld wat de regie houdt. Per project of onderdeel op de roadmap dien je goed na te denken over de impact hiervan binnen en buiten de organisatie. Medewerkers moeten openstaan voor verandering die vaak gepaard gaat met een aangepaste manier van werken. Daarnaast dienen klanten proactief te worden benaderd over de nieuwe ontwikkelingen.

 

Hulp nodig bij het realiseren van digitale transformatie binnen jouw organisatie? Neem contact met ons op voor een design sprint op maat!

Download de whitepaper

Ontvang nu de whitepaper in je mailbox

Je ontvangt binnekort de whitepaper in uw mailbox