UX en UI. Een onafscheidelijk duo

 

Alle apps en websites die je gebruikt zijn in eerste instantie gebouwd om jouw problemen op te lossen. Of tenminste, dat is de bedoeling. Hier is waar UX en UI om de hoek komen kijken. Deze tweeletterige vrienden houden zich altijd bezig met het oplossen van onze problemen. En alhoewel de termen vaak door elkaar heen worden gebruikt, zijn de concepten die erachter schuilgaan niet helemaal hetzelfde.

 

In deze blog gaan we dan ook op de verschillen tussen beide, wat ze precies inhouden en waarom ze relevant zijn voor de ontwikkeling van jouw product.

Wat doet een UX designer?

 

UX staat voor User Experience. Een UX designer zorgt ervoor dat het product aansluit op de wensen van de gebruiker. Het werk van een UX designer bestaat er uit het doel van een website en de behoeften van de gebruiker op elkaar af te stemmen. Wat wil de bezoeker doen of weten? Welke functionaliteiten maken het mogelijk dat hij zijn doel bereikt? UX-design speelt zich dan ook wat meer op de achtergrond af en draait vooral om functionaliteit en structuur. Als het product voor de gebruiker op een positieve manier de waarde creëert die is beloofd, dan is een website geslaagd in de user experience.

 

Veel mensen denken dat het werk van een UX designer bestaat uit het maken van wireframes, en dat is zeker waar, maar de rol is complexer. Zo houdt een goede UX’er zich bezig met het verschaffen van inzicht in de gebruikers bijvoorbeeld door userstories en persona’s, A/B testen, strategisch meedenken tijdens de productontwikkeling en het overleg met UI designers en developers.

Dit doet UI

 

UI is de afkorting voor User Interface. UI-design is de grafische lay-out van een applicatie of website, en dit stuk is dus direct zichtbaar voor de gebruiker. Het bestaat uit de knoppen waarop gebruikers klikken, de tekst die ze lezen, de afbeeldingen, tekstvelden en alle andere items waarmee de gebruiker interactie heeft. Elk visueel element, interactie of animatie moet worden ontworpen. Soms zit dat in de kleine details, zoals de vorm van een knop of de lettergrootte van een tekst. Ben jij een creatief reclamebureau? Dan geeft dat een andere uitstraling dan een consultancy kantoor.

 

Het werk van een UI designer bestaat dus uit het visueel aantrekkelijk maken van een website of applicatie. Daarnaast bestaan zijn taken uit: de interface layout, interface design, interaction design en het vaststellen van visuele richtlijnen.

Zo werken UX en UI samen

 

Dus een UX-designer beslist hoe de gebruikersinterface werkt, terwijl de UI-designer bepaalt hoe de gebruikersinterface eruitziet. Dit is een proces waarbij veel samengewerkt wordt en de twee ontwerpers, of ontwerpteams in grote organisaties nauw samen. Terwijl het UX-team de flow van de app of website uitwerkt, werkt het UI-team aan hoe al deze interface-elementen zullen verschijnen op het scherm.

 

Constante communicatie en samenwerking tussen UI- en UX-designers helpen ervoor te zorgen dat de uiteindelijke gebruikersinterface er zo goed mogelijk uitziet, terwijl hij ook efficiënt en intuïtief werkt. Of zoals. Zoals Rahul Varshney, co-founder van Foster.fm het zegt:

 

“User Experience (UX) and User Interface (UI) are some of the most confused and misused terms in our field. A UI without UX is like a painter slapping paint onto canvas without thought; while UX without UI is like the frame of a sculpture with no paper match on it. A great product experience starts with UX followed by UI. Both are essential for the product’s success.”

 

Bij Trive werken onze UX’er Erik (op de foto hieronder links en onze UI’er Bappie (rechts) elke dag nauw samen om producten te maken die niet alleen goed werken maar er ook nog eens super flex uitzien. Benieuwd naar al onze dienstverlening? Check het hier!

Download de whitepaper

Ontvang nu de whitepaper in je mailbox

Je ontvangt binnekort de whitepaper in uw mailbox