No code en low code. Zo versnel je innovatie

 

First things first. Waar hebben we het over? Wie denkt dat je een programmeur moet zijn om te programmeren heeft het mis. Doordat organisaties steeds sneller nieuwe diensten willen testen, er een gigantisch gebrek is aan software engineers en de nood tot digitale transformatie, zien we een opmars in no code en low code. Hierdoor kunnen organisaties met weinig of zelfs totaal geen kennis van programmeren zelf aan de slag.

 

De no code movement

 

Er is een tekort aan gekwalificeerde software engineers. Dankzij deze krappe markt is de no code beweging in opkomst. Simpel gezegd zorgt deze movement ervoor dat je zelf geen code meer hoeft te schrijven maar dat het voor leeks mogelijk is om ideeën direct om te zetten in slimme applicaties. Veelal met gebruik van drag-en-drop elementen, waarmee de lay-out van een toepassing als super simpel in elkaar gezet kan worden.

No code vs low code

 

Low code en no code worden regelmatig in één adem genoemd maar verschillen wel degelijk van elkaar. No code is erop gericht om mensen die totaal geen achtergrond hebben in de software mee te nemen in het ontwikkelproces. Bij low code daarentegen komt nog enig codeerwerk kijken. Hierdoor heeft het ook ontwikkelaars als doelgroep, die dankzij low code sneller hun werk kunnen doen. Er is geen duidelijke grens tussen no code en low code. Er is een spectrum van software development, dat loopt van no code via low code doorloopt tot full code.

 

No code en low code platformen werken dan ook min of meer hetzelfde. Dankzij een grafische interface met drag & drop tools. Tevens worden veel aspecten van een applicatie automatisch aangemaakt op basis van de schermen, waaronder de datastructuur. Randzaken als dependency management, testen en deployment worden geautomatiseerd.

 

Een aantal  grote low code platformen van dit moment zijn: Mendix, OutSystems, Salesforce en Thinkwise. Natuurlijk zijn er ook genoeg no code platformen waaronder: AppSheet, Claris, Kintone en BettyBlocks en nog veel, veel meer.

 

Dankzij de visuele interface van deze platformen is programmeren een stuk makkelijker geworden. Hierdoor is het voor ‘citizen developers’ of terwijl jij en ik mogelijk geworden om te ‘programmeren’. Wel moet gezegd worden dat wanneer de applicaties dermate complex worden er nog altijd een software engineer nodig is om belangrijke issues op te lossen. Gelukkig hebben we bij Trive ook deze kennis in huis!

Minder coderen, meer innovatie

 

No-code legt een nog sterkere focus op innovatie. Het is voor gebruikers mogelijk om ideeën direct om te zetten in slimme applicaties. Door de diverse achtergrond van de citizen developers krijg je bovendien een brede en diverse innovatie stroom.

 

Dankzij low code kunnen ontwikkelaars sneller web apps en mobiele apps ontwikkelen. Vaak is er binnen enkele dagen een applicatie te bouwen die een probleem oplost. Dit minimal viable product is direct inzetbaar, levert feedback op voor toekomstige doorontwikkeling en kan uiteindelijk verder ontwikkeld worden. Zo is er meer focus op innovatie en zijn ontwikkelaars minder tijd kwijt aan debuggen.

Digitale transformatie, dat kan sneller

 

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan met bouwen? Of is je probleem dermate complex dat je wel wat expertise kan gebruiken? Leuk, ons team brengt jouw proces graag in de volgende versnelling. 

Download de whitepaper

Ontvang nu de whitepaper in je mailbox

Je ontvangt binnekort de whitepaper in uw mailbox