Headless CMS. Wat is het, hoe werkt het en wat heb je eraan?

 

Je hebt hem vast wel eens voorbij zien komen, de term ‘headless cms’. Dit content management systeem is tegenwoordig behoorlijk populair. Maar wat is het? Waar komt het vandaan? En wat zijn de voordelen wanneer je er mee werkt? Dat leggen we je uit in deze blog.

 

Het contentmanagementsysteem (CMS) is vanaf de jaren negentig een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van het wereldwijde web. CMS maakte het mogelijk dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, content op het internet konden publiceren. Zodoende konden redacteuren, marketeers en managers zelf hun content online zetten zonder de hulp in te roepen van een IT’er.

Het verhaal achter headless CMS

 

Het internet tegenwoordig anders gebruikt dan in de jaren 90. Dit heeft ook invloed op CMS. We hebben voor je op een rijtje gezet welke zaken een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van CMS.

 

1 site is niet meer genoeg

Het aantal websites dat wereldwijd actief is neemt enorm toe. In 2019 waren er ongeveer 1.71 miljard websites terwijl het er in 2014 nog geen miljard waren. Dit komt niet alleen doordat organisaties gewoonweg meer websites hebben maar ook omdat er vaker sites worden gemaakt voor tijdelijke marketingcampagnes. Hierdoor is er behoefte aan een CMS dat snel en eenvoudig in gebruik is.

 

Niet alleen maar platte tekst

De eerste CMS-en waren gericht op de publicatie van platte tekst. Tegenwoordig heeft elke zichzelf respecterende website wel een hippe video, forum of chatbot. CMS systemen moeten nu ook al die vormen van content ondersteunen.

 

Smartphones, laptops en tablets

De eerste CMS systemen waren slechts gericht op één type device: de pc. Tegenwoordig zijn er met de komst van tablets, laptops en smartphones tal van devices waarmee bezoekers een bezoek kunnen brengen aan het world wide web.

 

De cloud

It-bedrijven zijn de afgelopen vijftien jaar geleidelijk overgeschakeld naar een dienstenmodel gebaseerd op de cloud, oftewel SaaS oplossingen. Websites staan nu vol met allerlei clouddiensten hetgeen ook gevolgen heeft voor CMS.

 

Analyse en slimme technologie

De afgelopen jaren zijn er enorme stappen gezet op het gebied van data analyse en AI. Via hun eigen webomgeving kunnen bedrijven veel voordeel halen door het slim inzetten van deze technologie. Dankzij AI is content op websites al afgestemd op een specifieke bezoeker. Hierdoor is bijvoorbeeld je Netflix overview afgestemd op jouw persoonlijke kijkgedrag en voorkeuren.

Overview Netflix

Het ‘oude’ CMS vs headless CMS

 

Voor het ‘klassieke’ CMS vormen deze ontwikkelingen een behoorlijke uitdaging. ‘Vroeger’ werden websites volledig binnen één applicatie gebouwd. Het beheren van content, de presentatielaag en alle koppelingen met externe applicaties worden in dat geval binnen deze applicatie gebouwd en onderhouden.

 

Dit betekent dat beheer van content en het CMS sterk toeneemt zodra het aantal kanalen (smartphone, tablet) en platformen (sociale media, e-commerce) toeneemt. Daar komt nog bij dat on-premise vaak gebruikt wordt bij het klassieke cms, terwijl er tegenwoordig veel meer SaaS oplossingen op de markt zijn.

 

On-premise software wordt lokaal geïnstalleerd en gedraaid op de computers van de persoon of organisatie die de software gebruikt. Wanneer je gebruik wilt maken van cloud technologie vraagt dit vaak om on-premise aanpassingen, en dus aanpassingen van je traditionele CMS systeem.

 

Kortom, behoorlijk veel gedoe. Dit heb je niet als je voor een headless CMS gaat.

Maar hoe werkt headless CMS nou precies?

 

Een headless CMS stelt de opgeslagen content beschikbaar via een API. Een API is een set afspraken waarmee je informatie uit een database kunt opvragen. Het CMS is in dit geval de database en door de API kun je de content uit de database halen.

 

Om te zorgen dat content beschikbaar is voor de website of andere kanalen wordt er vaak voor gekozen om de content uit de API op te vragen en vervolgens ergens in cache op te slaan. Hierdoor hoeft er niet voor elke pagina die een gebruiker op de website bezoekt een verzoek aan de API hoeft te worden gedaan, dit scheelt laadtijd. De content die je via de API uit het CMS haalt kan vervolgens door andere software gepresenteerd worden. Een headless CMS kun je zelf inrichten, hierdoor kun je zelf bepalen hoe de presentatielaag eruit komt te zien, en dit is lang niet het enige voordeel aan werken met headless CMS.. Hieronder vind je nog een aantal voordelen:

Betere performance

In een headless opzet worden applicaties en technologieën alleen gebruikt voor toepassingen waar ze oorspronkelijk voor gemaakt zijn. Dit zorgt voor een betere performance: een snellere website met minder bugs.

 

Future proof

Doordat het CMS en de presentatielaag bij een headless website losse onderdelen zijn, kunnen ze relatief eenvoudig vervangen worden. Zo kan je de presentatielaag (bijvoorbeeld een volledig nieuw design) vervangen zonder impact op het CMS. Je hoeft dus niet de hele website opnieuw te bouwen zoals bij een website die niet headless gebouwd is. Daarnaast bieden headless websites veel uitbreidingsmogelijkheden. In een headless CMS opzet kun je eenvoudig andere applicaties laten communiceren met je CMS of presentatielaag via de API. Denk hierbij aan een koppeling met je CRM systeem (zoals Hubspot en Marketo) en nog veel meer.

 

Betere security

Doordat er geen ingewikkelde koppelingen en functionaliteiten plaatsvinden in het CMS, is het risico op security issues ook minimaal. De API gebruikt alleen de benodigde data in een afgeschermde API connectie zodat je de security risico’s tot het minimum beperkt. Daarnaast kunnen we eenvoudig extra security lagen inbouwen.

 

Eenvoudig content beheren

Voor de contentbeheerder verandert er niets. Een headless CMS is net zo gebruiksvriendelijk als een website die volledig gebouwd is bijvoorbeeld WordPress of Drupal. Doordat het CMS en de presentatielaag losse onderdelen zijn, is je frontend niet beperkt tot de mogelijkheden van je CMS. Zo kun je veel meer kanten op met het design van je website.

Zo, nu weet je wat je moet weten over headless CMS. Bij Trive bouwen we vaak headless. Zo zorgen we ervoor dat jouw website niet alleen nu lekker werkt maar ook klaar is voor de toekomst. Wil je meer weten over onze werkwijze of heb je behoefte aan vrijblijvend advies over het beste CMS-systeem voor jouw website? We denken graag met je mee!

Download de whitepaper

Ontvang nu de whitepaper in je mailbox

Je ontvangt binnekort de whitepaper in uw mailbox