Responsive website vs. applicatie

 

Wanneer je een ‘idee’ wilt ontwikkelen is het niet altijd gelijk duidelijk of je voor een responsive website of applicatie moet kiezen. Door het lezen van deze blog kom jij erachter welke vorm aansluit op jouw idee. We bespreken namelijk de verschillen en de voor- en nadelen wanneer je kiest voor een applicatie of een responsive websites.

Wat zijn de verschillen tussen responsive websites en apps?

 

Het belangrijkste verschil is dat websites altijd via een browser bezocht worden.Een app daarentegen moet je eerst downloaden, bijvoorbeeld via de App Store of de Google Play store. Pas nadat de app op je device gedownload is, kun je deze gebruiken.

 

Daarnaast worden responsive websites in een universele codetaal geschreven voor alle mobiele apparaten. Apps worden in een eigen codetaal geschreven, afhankelijk van het besturingssysteem. Besturingssystemen zijn iOS (Apple), Android (Google) en Windows. Dit zorgt voor verschillen tussen apps en mobiele websites in functionaliteit, ontwikkelkosten en gebruikerservaring.

De ene app is de andere niet

Door de verschillende besturingssystemen (iOS, Android, Windows, etc), devices en manieren van programmeren, bestaan er verschillende soorten apps:

 

1. Web apps: Apps die je vanuit je browser gebruikt. Dit is een ander woord voor mobiele websites.

 

2. Native apps: Worden geïnstalleerd op het device van de gebruiker en zijn specifiek toegespitst op de functionaliteiten van het device waar deze op geïnstalleerd wordt.

 

3. Hybride apps: Dit is een combinatie tussen een native app en een web app. De app kun je downloaden in je appstore, maar in feite is het grotendeels een mobiele website.

 

4. Cross-Platform apps: Deze apps worden geschreven in een universele programmeertaal die vervolgens omgezet wordt naar de code van het device.

De voor- en nadelen van responsive websites

 

De voordelen

 

 • Vindbaarheid: Responsive websites zijn voor iedereen met een device en internet via Google te vinden.
 • Bereik: Mede doordat je een site kan zoeken via zoekmachines als Google, is het bereik vele malen groter dan bij apps. Apps kan je enkel via de App Store vinden.
 • Geen download nodig: Je hoeft responsive websites niet eerst te downloaden. Je kunt ze gewoon opzoeken via je browser.
 • Kosten: De ontwikkeling en het onderhoud van een responsive website is relatief goedkoper, omdat de code onafhankelijk van het type device wordt geschreven.
 • Geen updates: Ook hoeft de gebruiker niet te updaten om wijzigingen te ervaren, wat bij apps vaak wel het geval is.

 

De nadelen

 

 • Internet: Je hebt altijd internet nodig om een responsive website te gebruiken.
 • Functionaliteit: Het grote nadeel is dat sites alleen werken binnen een browser. Een browser heeft minder mogelijkheden dan een native app, omdat het geen gebruik maakt van de camera, GPS, microfoon en opties van meldingen op een telefoon.
 • Snelheid: Een site moet altijd eerst de data laden via internet. Een app is daarentegen al gedownload op het apparaat, hierdoor werkt een app sneller.

De voor- en nadelen van native apps

 

De voordelen

 

 • Functionaliteit: Een native app kan gebruikmaken van de camera, GPS, meldingen en andere functionaliteiten van het apparaat. Ook kunnen apps complexere berekeningen maken waardoor ze sneller zijn en meer mogelijkheden hebben. Ook kunnen ze pushberichten versturen.
 • Gebruiksvriendelijkheid: De app kan specifiek toegespitst worden op de functionaliteiten, knoppen en opties van het device. Hierdoor kan het gebruiksgemak geoptimaliseerd worden voor gebruikers van dit specifieke apparaat.
 • Graphics: De kwaliteit van de graphics zien er over het algemeen vaak strakker uit dan een mobiele site.
 • Snelheid: Omdat de app al is gedownload, hoeft de app vrijwel niet te laden. Dit komt de snelheid ten goede.
 • Geen internet nodig: Offline functionaliteiten kunnen gebruikt worden zonder wifi of internet.

De nadelen

 

 • Afhankelijkheid: Apps zijn afhankelijk van Google Play Store en de App Store, aangezien zij goedkeuren of een app op hun platform komt. Ook moeten updates goedgekeurd worden door deze partijen.
 • Kosten: Wanneer ontwikkeling voor meerdere besturingssystemen nodig is, is het vaak duurder om de app te ontwikkelen.
 • Bereik: Het bereik is kleiner. Gebruikers moeten namelijk eerst naar een app store, daar de app vinden en deze daarna nog maar downloaden. Organisch gevonden worden is daarbij lastiger.

Dus wat kies je, een responsive website of een native app?

 

De vraag die je jezelf moet stellen is: wat is het doel? Een responsive website is makkelijker te vinden voor breed publiek, maar deze zijn ‘basic’ wat betreft functionaliteiten. Wel zijn de kosten over het algemeen lager omdat ze veelal makkelijker te maken zijn.

 

Mensen zijn tegenwoordig gewend aan apps die snel en simpel werken. Vooral wanneer je de app langere tijd achter elkaar gebruikt en regelmatig opent. In dat geval is een native app aan te raden.

 

Voor goede native apps zijn de ontwikkelkosten wat hoger, maar er zijn veel meer mogelijkheden voor de gebruiker. Ook is er geen internet nodig en is een app veel sneller, doordat complexe berekeningen sneller gemaakt worden.

 

Denk je er aan om een native app te laten ontwikkelen of wil je weten welke soort app past bij jouw idee?

Leuk, we helpen je graag! 

 

Download de whitepaper

Ontvang nu de whitepaper in je mailbox

Je ontvangt binnekort de whitepaper in uw mailbox