BTD. Dit moet je weten over developer marketing

 

BTB, BTC of BTG, deze segmenten kennen de meeste marketing professionals wel maar in de wereld van vandaag die vol zit met technologische startups is er een nieuwe doelgroep die aandacht verdient. We hebben het over de developers of in marketingjargon BTD. Want als onmisbare asset binnen veel bedrijven hebben developers een behoorlijke vinger in de pap wanneer er nieuwe software, plug-ins of andere digitale producten worden aangeschaft.

 

In deze blog leggen we je uit waarin developers verschillen van gewone consumenten, dat de ene developer de andere niet is en met welke strategieën je developers fan kan maken van je merk.

Waarin verschilt de developer van de gewone consument?

 

Hoewel ontwikkelaars consumenten zijn, reageren ze anders dan de gemiddelde consument. Ze zijn nog sceptischer en analytischer en zijn lastig te vangen met opdringerige advertenties.

 

Wanneer je iets aan developers wilt verkopen, moet je denken als een developer en dan nog steeds is het een behoorlijke uitdaging. De meeste developers lezen constant over de nieuwste methoden en technologieën. Hierdoor hebben ze dus al een goed beeld van de verschillende mogelijkheden en technieken. Developers besluiten pas om iets te aan te schaffen als ze voldoende hebben geëxperimenteerd en jouw product hen helpt met het aanpakken van pijnpunten. Ze willen de technologie in actie zien en ermee spelen voordat ze beslissen.

Er is niet één developer

 

En dan nog een belangrijk punt. Het is lastig om te spreken over de ‘developer’, die is er namelijk niet. Binnen een development team zijn er tal van rollen, die allemaal verschillende eisen, wensen en verwachtingen hebben. Zo kan een klein team bijvoorbeeld bestaan uit een CTO, software architect, verschillende developers, designers, data analisten en testers.

 

Stel dat je twee leden van het ontwikkelingsteam als potentiële klant hebt geïdentificeerd, een software architect en een lead developer. De software architect bekijkt jouw software vanuit een top-down perspectief, aangezien hij of zij belast is met het nemen van macro-beslissingen.

 

De lead developer houdt toezicht op het ontwerp van specifieke modules en functionaliteiten, met programmeurs onder hem of haar om de daadwerkelijke codering te doen. De lead developer wil gewoon dat het product werkt voor het doel dat de architect heeft gegeven. De architect wil natuurlijk dat het product werkt, maar vind het ook belangrijk dat er geen onhandige workarounds nodig zijn die zorgen voor technical debt. Hiermee worden oplossingen bedoeld die op de korte termijn super efficiënt lijken maar uiteindelijk een berg extra werk opleveren.

 

Wanneer je weet bij welke specifieke developers je marketingboodschap over moet komen is de kans op succes vele malen groter dan wanneer je je richt op de ‘developer’. Die bestaat immers niet.

Deze vier developer marketing strategieën wil je zeker proberen

 

Nu we hebben geschetst dat er niet een type developer is kunnen we het gaan hebben over de manieren waarop je ze fan kunt maken van jouw merk.

 

1. Maak het ze makkelijk!

 

Developers zijn van nature sceptisch en geloven pas dat iets werkt als ze het aan de lijve hebben ondervonden. Om hen hierbij te helpen is het maken van duidelijke API-walkthroughs waarmee ze direct aan de slag kunnen een must.

 

Neem voor elk API bijvoorbeeld een URL-voorbeeld op. Zo kunnen developers deze gemakkelijk plakken en kopiëren en daar worden ze heel blij van. Een partij die dit top doet is Mollie. In onderstaande afbeeldingen zie je hoe zij dit aanpakken.

 

Naast statische handleidingen kun je ook denken aan video tutorials om jouw product onder de aandacht te krijgen.

2. Blog, maar zonder bullshit

 

Bloggen is altijd een goede manier geweest om je bedrijf bekend te maken. Het probleem is dat bedrijven vaak te hard hun best doen om iets te verkopen. En developers, die trappen daar mooi niet in. De vuistregel van een blog is dat je 90% van je kennis gratis weggeeft. Wanneer je voldoende waarde biedt, gaan developers je vanzelf zien als expert! Een mooi voorbeeld is de tech blog van Netflix.

 

Schrijf dus vooral geen blogs over hoe fantastisch jouw producten zijn maar schrijf stukken waar developers wel wat aan hebben bijvoorbeeld over veelvoorkomende user-cases, development stacks of hoe er binnen jouw organisatie om wordt gegaan met technische uitdagingen. Door weg te blijven van de reguliere marketing crap creëer je vertrouwen en cliché maar oh zo waar: vertrouwen is de basis voor elke gezonde relatie!

3. Zoek de juiste plekken uit

 

Developers zijn een behoorlijk zeldzame soort. Ze brengen het grootste deel van hun tijd door op internet. Hier struinen ze rond op zoek naar code in GitLab, proberen ze antwoorden te krijgen op prangende vragen via Stackoverflow of zijn ze lekker aan het trollen op Reddit. Om deze redenen zullen traditionele marketingkanalen weinig uithalen. Zorg er daarom voor dat je content aanbiedt op de plekken waar ze wel te vinden zijn. Naast Gitlab, Stackoverflow en Reddit kan een relevante nieuwsbrief ook helpen bij het bereiken van developers. Neem bijvoorbeeld Cooper Press, deze nieuwsbrief wordt wekelijks door 480.000 developers gelezen.

4. Help them out!

 

Developers willen shit die werkt. Wanneer er vragen worden gesteld over jouw product is het dan ook key hier snel en adequaat antwoord op te geven. Zo creëer je een actieve community en zorg je ervoor dat developers je product blijven gebruiken.

Met deze tips verover je hopelijk de harten van developers! Wil je weten hoe je jouw digitale producten in de markt kan zetten? Team Trive denkt graag met je mee.

Download de whitepaper

Ontvang nu de whitepaper in je mailbox

Je ontvangt binnekort de whitepaper in uw mailbox