Remote werken: 5 redenen waarom thuis werken wél werkt!

 

Remote werken, we moeten nu wel in tijden van corona. Maar is dat eigenlijk wel zo slecht? Sterker nog, is werken vanuit je eigen woonkamer eigenlijk niet veel fijner? 

 

In deze blog lees wat de voor- en nadelen zijn van op on-remote werken, welke dingen je sowieso geregeld moet hebben als je met een creatief team op afstand wilt werken en hoe wij het volhouden zonder onze grouphugs.

De voordelen van

remote werken 

 

Er zijn natuurlijk een aantal logische voordelen. Zo scheelt het behoorlijk in reistijd, zijn overleggen vaak efficiënter en kunnen veel mensen thuis productiever werken.

 

Daarnaast vraagt werken op afstand om duidelijkheid. Je wordt als organisatie gedwongen om heldere kaders te scheppen, dat is zo slecht nog niet! 

 

En, wat zijn de nadelen?

 

Ook zijn er een aantal argumenten die vaak terugkomen wanneer men geen fan is van thuiswerken. Een aantal van de meest gehoorde argumenten tegen thuiswerken uit het boek remote

 

  • Synergie ontstaat pas wanneer je samen in een ruimte bent.
  • Je weet niet zeker of er wel ‘echt’ gewerkt wordt.
  • Er is thuis allerlei afleiding.
  • We verliezen zo onze bedrijfscultuur.
  • Acute zaken kun je op afstand niet adequaat oplossen.

Maar, als we deze ‘tegenargumenten’ goed onder de loep nemen zien we dat ze gemakkelijk onderuit te halen zijn.

De 5 argumenten waarom remote werken wel werkt!

 

1.Zo kun je wanneer je een sterk team bent prima synergetische bijeenkomsten hebben via een video call.

 

2. Wanneer je al wantrouwend naar je team kijkt moet je je afvragen of dat de way to go is. Goede leiders geven hun team vrijheid en eigenaarschap. Tuurlijk zijn er duidelijke afspraken nodig, maar je moet erop kunnen vertrouwen dat mensen doen wat nodig is! 

 

3. Thuis is er lang niet altijd meer afleiding. Waar de één heerlijk efficiënt kan werken zit de ander met schreeuwende kinderen gefrustreerd achter het bureau. Dit is voor iedereen anders!

 

4. Cultuur is niet enkel gebonden aan de plek waar je werkt. Het zijn de waarden die je als organisatie uitdraagt. Zo beginnen wij elke dag, ook on-remote, met vragen hoe het bij iedereen gaat, blijven we doorgaan met onze retrospectives en behouden we onze borrels, maar dan via video! 

 

5. Alhoewel het in sommige gevallen natuurlijk heel handig is om de collega naast je direct aan te schieten, kunnen spoedjes ook prima online worden opgelost. Voor een snelle reactie chat je, voor zaken die een dag kunnen wachten is e-mail prima. Kwestie van goed samenwerken en duidelijke afspraken.

Wees niet bang om te experimenteren 

 

Samengevat, remote werken kan in veel gevallen goed werken ;). Zie niet alleen de problemen maar kijk samen met je team wat mogelijk is! 

 

 

thuiswerken_laptop

Dankzij deze tools wordt remote werken een feestje

 

Eerlijk is eerlijk, je hebt meer nodig dan alleen een functionerende laptop om net zo lekker on-remote te werken als op kantoor.

 

Als je niet fysiek naast elkaar zit, maar op afstand werkt, moet je zorgen dat je goede tools gebruikt. Wij gebruiken onder andere de volgende tools om op afstand nog steeds te vlammen:

 

  • Slack, voor de dagelijkse communicatie en de nodige kantoorhumor.
  • Monday, ons projectmanagementsysteem waar precies in staat wat iedereen moet doen in een project.
  • InVision, zo voorzien we onze designers op een handige manier van feedback!
  • Google Drive zo kan iedereen altijd, bij alle documenten. 

Bij Trive draaien we onze hand niet om voor een videocall meer of minder

 

De belangrijkste reden voor ons om aan remote working te doen is niet alleen omdat het nu niet anders kan.

 

Bij Trive vinden we ieders mening even belangrijk en wanneer jij denkt je werk beter thuis te kunnen doen, is daar altijd ruimte voor.

 

Daarnaast brengt on-remote werken ons ook veel. Zo zijn we in staat om samen te werken met mensen van over de hele wereld en behouden we ten alle tijden onze flexibiliteit.

Dat gezegd hebbende, ook wij kijken uit naar het moment waarop we weer samen aan de lunchtafel kunnen zitten.

Heb je zin gekregen in een kennismaking met het team? Dat kan, de virtuele koffie staat klaar!