Design Principles, dit moet je weten

Design

Design Principles, dit moet je weten

Design Principles, lekker hip woord maar wat betekent het eigenlijk? En nog belangrijker, wat heb jij eraan als je wilt beginnen met het bouwen van jouw app, website of ander digitaal product?

The letter A styled with colors

Wat zijn design principles? 

 

Design principles beschrijven de ideale user experience van je klant met jouw product. Met behulp van deze principles worden de uitgangspunten voor een nieuw te ontwikkelen product bepaald. Design principles bepalen dus de context waarbinnen je ontwerpt. 

 

Ze zorgen voor een duidelijk kader waarin de belangrijkste wensen en behoeften van gebruikers, organisatie en techniek staan vastgelegd. Zo weet je zeker dat iedereen hetzelfde denkt over de optimale gebruikerservaring.

Samen kader scheppen 

 

Juist bij de ontwikkeling van een complexe user experience zoals een website, app of andere software is het key om duidelijke kaders te scheppen. Deze kaders stellen je in staat om gedurende het project alle belangrijke keuzes en beslissingen te toetsen. Zo zorg je ervoor dat je daadwerkelijk bouwt wat je in eerste instantie voor ogen had.

De design principles bepalen voor jouw project 

 

Ook bij Trive werken we graag met design principles. Sterker nog, hier trappen we onze samenwerking met partners altijd mee af. Zo weten we zeker dat we bouwen wat jij nodig hebt en bepalen we gezamenlijk de richtlijnen en de scope van het project.

Trive’s Principles 

 

Veel grote bedrijven maken gebruik van design principles maar ook bij Trive houden we vast aan onze principes:

 

Visionair: Ideeën die nodig zijn, klaar zijn voor de toekomst en altijd de gebruiker voorop stellen

 

Eduacted: Wij weten wat er nodig is, nemen beslissingen aan de hand van de nieuwste kennis. 

 

Intuïtief: Doen wat goed voelt, een ontwerp moet goed voelen, niet alleen voor de gebruiker maar ook voor ons. 

 

Essentieel: Beginnen bij de basis, kijken wat er echt nodig is, daarna streven we naar perfectie.

 

Creative: Ontwerpen die je zelf niet had kunnen bedenken en die problemen oplossen.

 

We hebben een aantal inspirerende design principles voor jullie opgezocht: Die van Logitech en natuurlijk grootmeester Google. 

De 5 Design Principles van Logitech

 

Powerful Idea: clarity of purpose and the benefit to the consumer

Soul: unique personality of the product/experience

Crafted: simplifying, perfecting, and stripping down to the essential

Effortless: relentless pursuit of creating friction-free experiences

Magical: interactions that are alive and expressive

Top view of black and white typography sentences

Ook Google gaat lekker op Design Principles, ze hanteren er maar liefst 9!

 

 

De 9 Design Principles van Google 

 

 

Material is the metaphorA material metaphor is the unifying theory of a rationalized space and a system of motion. Our material is grounded in tactile reality, inspired by our study of paper and ink, yet open to imagination and magic.

 

Surfaces are intuitive and naturalSurfaces and edges provide visual cues that are grounded in our experience of reality. The use of familiar tactile attributes speaks to primal parts of our brains and helps us quickly understand affordances.

 

Dimensionality affords interaction The fundamentals of light, surface, and movement are key to conveying how objects interact. Realistic lighting shows seams, divides space, and indicates moving parts.

 

One adaptive designA single underlying design system organizes interactions and space. Each device reflects a different view of the same underlying system. Each view is tailored to the size and interaction appropriate for that device. Colors, iconography, hierarchy, and spatial relationships remain constant.

 

Content is bold, graphic, and intentional – Bold design creates hierarchy, meaning, and focus. Deliberate color choices, edge-to-edge imagery, large-scale typography, and intentional white space create immersion and clarity.

 

Color, surface, and iconography emphasize actions – User action is the essence of experience design. The primary actions are inflection points that transform the whole design. Their emphasis makes core functionality immediately apparent and provides waypoints for the user. [promo_hunt]

 

Users initiate changeChanges in the interface derive their energy from user actions. Motion that cascades from touch respects and reinforces the user as the prime mover.

 

Animation is choreographed on a shared stage – All action takes place in a single environment. Objects are presented to the user without breaking the continuity of experience even as they transform and reorganize.

 

Motion provides meaning  Motion is meaningful and appropriate, serving to focus attention and maintain continuity. Feedback is subtle yet clear. Transitions are efficient yet coherent.

Zo dat waren de design principles van Google, zoals je ziet een hele mond vol. 

Offline

Marije Jansen

Marije is onze spin in het web, naast dat ze zich op business development focust stuurt ze ook het team aan. ”Teamwork makes the dream work”

Download de whitepaper

Ontvang nu de whitepaper in je mailbox

Je ontvangt binnekort de whitepaper in uw mailbox